Työskentelen horecatukussa ja meillä on tällä hetkellä hyllyjen päivitys meneillään, poistamme hyllystä tuotteita jotka eivät liiku hyllystä ja tällä tavalla tutustuin kondensoituun maitoon. En ollut ikinä aikaisemmin kuullut mitään koko tuotteesta enkä töissäkään ollut sen kummemmin kiinnittänyt siihen huomiota kun se tosiaan ei liikkunut. Nyt kun ihan omin käsin tartuin säilykepurkkiin, jonka etiketissä luki kondenserad mjölk ja kyljessä kuva herkullisen näköisestä piirakasta, aloin tarkkailemaan purkkia tarkemmin.
Selvisi että kondensoitu maito on tiivistettyä sokerilla maustettua maitoa eli hyvin simppeli tuote mutta se ilmeisesti taipuu aika moneen, kinuskia kuulemma saa tehtyä pelkästään heittämällä koko purnukan kiehuvaan veteen ja odottelemalla x määrän aikaa! No, purkin kyljessä oli myös ruotsiksi resepti kuvassa olleeseen piirakkaan joka oli nimeltään key lime pie. Olen kuullut tästä kyseisestä piirakasta kyllä aika monta kertaa mutta ikinä en ollut saanut tilaisuutta maistaa. Minulla alkoi kiinnostamaan aivan hirveästi tämä piirakka koska sen verran hyvältä se näytti ja vaikka ruotsin taitoni on tyydyttävääkin huonompi, oli resepti kirjoitettu sen verran selkokielellä että osasin lukea sitä ja se, mitä en osannut, oli helppo päätellä.
Ostin siis purkin ja ainekset piirakkaan ja kotiin tultuani aloin tulkitsemaan reseptiä ja valmistamaan piirakkaa.
![]() |
Tällaisen herkun purkki lupaili reseptistä valmistuvan Eihän tuota nyt voi vastustaa! |
Key lime pie
Pohja:
300g digestive keksejä
100g sulatettua voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
1 prk kondensoitua maitoa
1 dl limemehua (n. kolme limeä)
3 kananmunan keltuaista
Sulata voi. Murskaa digestivekeksit ja sekoita keksimurkasta, voista, kanelista ja vaniljasokerista tasainen massa. Painele massa tiivisti vuoan pohjalle ja paista pohja uunissa 200 asteessa 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita (älä vatkaa) kondensoituun maitoon limemehu ja keltuaiset. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle ja pistä kylmään jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi.
Okei, piirakasta tuli hyvä. Oikein maukas, ehkä vähän liikaa kanelia minun makuuni mutta täytyy kyllä sanoa että ulkomuoto ei vastannut kyllä yhtään kuvaa! En tiedä johtuiko sen siitä että ohje oli ruotsiksi vai unohdinko kopauttaa kantapäitäni kolme kertaa vai onko purkin kuva oikeasti vain huijausta mutta minun piirakkani näytti tältä:
Viehättävä eikö?
Täytettä olisi pitänyt tehdä ainakin kolme kertaa suurempi määrä, että se olisi täyttänyt pohjan yhtä muhkeasti kuin purkin kuvassa. Aluksi mietin että ehkä piirakkavuoka oli liian leveä ja siksi täytteestä tuli noin litteä, mutta tein pohjan kuitenkin täysin ohjeen mukaan, joten jos vuoka olisi ollut kapeampi olisi pohjastakin tullut paljon paksumpi ja se oli nytkin jo aika paksu. Seuraavalla kerralla teen pohjan siten että laitan vain 150g keksejä ja 50g voita ja teen piirakan pienempään vuokaan ja laitan vain puoli teelusikallista kanelia. Jos töissä on vielä huomenna kondensoitua maitoa jäljellä, ostan yhden kaappiin ja kokeilen joskus myöhemmin uudelleen..
Key lime pie ei siis onnistunut, joten nyt mennään siihen onnistumiseen eli uunijuurekset foliossa. Hyvin yksinkertainen helppo resepti jota on helppo muokata. Tämä idea lähti kaupasta kun huomasin siellä nauriita. Ostin kaksi vaikka en tiennyt edes mitä niillä teen. Muistelin että nauris on hyvää raakanakin, joten jos en muuta keksisi, söisin ne raakana napostellen tv:tä katsellessa. Kotona sitten tutkin netistä mitä nauriista voisi tehdä ja löysin reseptin jossa kokonainen nauris laitettiin folion sisään mausteiden kera ja annettiin muhia uunissa tunnin verran. Minulla oli kaapissa myös porkkanaa, joten ajattelin vähän soveltaa sitä reseptiä ja oikeastaan ainoa mikä oli samaa oli mausteet mitä käytin ja kypsennysaika.
Uunijuurekset folionyytissä (kahdelle)
kaksi naurista
kolme porkkanaa
valkosipulinkynsiä maun mukaan
2 kokonaista chiliä
voita
ruokaöljyä
siirappia
suolaa
pippuria
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset. Leikkaa foliosta sopivan kokoiset levyt ja laita juurekset, pilkottu chili ja kuoritut valkosipulinkynnet folion päälle. Lorauta päälle öljyä, suolaa ja pippuria ja koko kasan päälle nokare voita. Lopuksi lorauta noin ruokalusikallinen siirappia koko komeuden päälle ja sulje nyytit tiiviisti. Anna muhia uunissa noin tunti. Tarjoile lisukkeena vaikka kalan kanssa.
Tämä onnistui todella hyvin vaikka yleensä kaikki "pistä uuniin" -ruuat epäonnistuvat minulla (joku siinä maustamisessa ei koskaan onnistu). Tätä on helppo soveltaa oikeastaan mihin tahansa juureksiin ja juurekset ovat sen verran anteeksiantavaisia että vaikka kypsyys ei menisikään ihan nappiin, maistuvat ne silti hyvältä. Tätä suosittelen ja aion kyllä kokata jatkossakin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti