keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Välimerellinen kasvispiirakka

Apua, on kyllä mennyt ikuisuus siitä kun viimeksi olen kirjoittanut mitään! On ollut niin paljon kaikenlaista ja pienoista budjettivajetta niin olen keskittynyt vähän oleennaisempiin juttuihin, kuten töissä käyntiin ja talvesta intoilemiseen! Nyt kuitenkin pieni ruokapostaus kun tein ensimmäistä kertaa ikinä kasvipiirakan ilman valmista ohjetta. Vielä en ole tuotosta maistanut joten oletan vain että se maistuu hyvältä! Piirakan pitää jäähtyä ennen maistamista, joten tässä on hyvä hetki kirjoittaa. Kyseessä on siis kasvispiirakka mutta se ei ole maidoton, täysin maidottoman siitä saa kun jättää tuorejuuston pois ja kananmunatkin voi varmasti korvata jollain millä ne nyt yleensä korvataan.. Itse syön kananmunia samoin kuin kaikki tuttuni, joten en ole koskaan joutunut miettimään kananmunien korvausta.



Välimerellinen kasvispiirakka (pellillinen) 

Pohja
4 dl jauhoja
1 pss (100g) perunasosejauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g voita tai margariinia
2 dl kylmää vettä

Täyte
2 paprikaa
puolikas iso kesäkurpitsa
pari kourallista mieleisiä oliiveja
pari kourallista aurinkokuivattuja tomaatteja
1 sipuli
2 isoa herkkusientä
½ rs mieleistä tuorejuustoa esim. italian yrtit, aurinkokuivattu tomaatti
4 kananmunaa
2 dl ruokakermaa tai kasvisrasvasekoitetta
1 dl maitoa tai soijamaitoa tms.
pari ruokalusikallista pestoa
oliiviöljyä
suolaa 
pippuria
tuoretta basilikaa

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään, Paloittele joukkoon kylmä rasva ja sekoita ainekset ryynimäiseksi (helponta käsin nyppimällä). Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina käsin jauhoitetuin käsin matalaksi kakuksi, kääri se tuorekelmuun ja pistä kylmään lepäämään n. tunniksi.
Laita uuni lämpeämään 200-asteeseen. 
Leikkaa vihannekset mieleisiksi paloiksi ja siivuta herkkusienet. Levitä herkkusienet ja vihannekset uunipellille leivinpaperin päälle ja annostele niiden päälle runsaasti oliiviöljyä sekä suola ja pippuri oman maun mukaan, sekoita niin että öljy on mahdollisimman tasaisesti vihannesten päällä. Paahda vihanneksia uunissa keskitasolla n. 25 minuuttia. Ota vihannekset uunista ja anna jäähtyä.

Kauli taikina uunipannunkokoiseksi levyksi (itselläni jäi vähän vajaaksi mutta taikina on tukevaa joten ei haittaa vaikka jää pieneksi) leivinpaperin päällä ja nosta sen jälkeen uunipellin päälle. Taita reunoja niin että saat vähintään 2 cm korkuiset reunat piirakkapohjaan jotta täyte pysyy sisällä. Pistele pohja haarukalla ja paista uunin alatasolla 200-asteessa n. 10 minuuttia.

Levitä jäähtyneet vihannekset esipaistetulle pohjalle. Pilko basilikanlehdet pieneksi. Sekoita yhteen munat, ruokakerma, maito sekä pesto ja lisää lopuksi pilkottu basilika. Kaada seos vihannesten päälle mahdollisimman tasaiseksi (tässä vaiheessa korkeista reunoista on apua!) ja laita lusikalla pikku kasoja tuorejuustoa ympäri piirakkaa. Paista piirakkaa alatasolla n. 40 minuuttia kunnes piirakkapohjan väri on kauniin kullan keltainen. Anna jäähtyä ja maistele!


Sillä aikaa kun kirjoittelin tätä, piirakka ehti jäähtyä joten tässä juuri sitä maistelen ja voi vitsit että on hyvää!! Just täydellistä pieneen suolaisen nälkään :P



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti