lauantai 14. joulukuuta 2013

Jalkarahien tuunaus, viimeinkin!

Kankaat saapuivat viimeinkin, niissä meni n. kolme viikkoa mikä ei sinänsä ole hirveän pitkä aika mutta mie olen kärsimätön!
Kaavoja kannattaa pohtia ajatuksella!
Aikaan sopivasti hoidin miettimisen
joulutortun seurassa!
Kankaat oli tosi kivan väriset mikä oli todella mahtava juttu, olin nimittäin vähän huolissani koska tilasin ne hetken huumassa! No, kankaita ei tarvinnut palauttaa vaan aloin heti hommiin! Meinasin aluksi poistaa raheista niiden vanhan päällisen mutta koska rahit ovat vanhoja, en voinut tietää missä kunnossa pehmuste on ja veikkaisin että kunto on aika huono, joten päätin jättää vanhat nahkapäälliset paikoilleen. Täältä voit käydä katsomassa miltä rahit alunperin näyttivät.

Koko projekti lähti yksinkertaisuudessaan mittojen ottamisesta. Mittasin raheista seuraavat:
  • korkeus
  • ympärysmitta
  • halkaisija
  • pohja
Mittoihin lisäsin 1-2 cm ompeluvaraa. Päätin kaavoittaa kankaan viiteen osaan, "kanteen" sekä neljään sivupalaan. Olisin voinut tehdä kaavoituksen pelkästään kahdellakin osalla, kannella ja yhdellä sivupalalla, mutta ajattelin että neljässä osassa rahista tulee pikkuisen siistimmän ja huolitellumman näköinen. Reunapalat mittasin sen verran pitkiksi että ne riittävät myös pohjaan.
Seuraavaksi siirryin kankaiden mittaamiseen. Kankaiden leveys piti mitata että tiesin miten päin niitä alan leikata ja yleensäkin pystyin suunnittelemaan sen, miten leikkaan tarvittavat palat.
Kun mittailut oli mittailtu, oli aika alkaa hommiin!


Näillä välineillä rahit valmistuivat!
 (Kuvanotto hetkellä
en vielä ollut hoksannut että minulta puuttuu
nuppineulat)
Piirsin kalkilla kaavat mittojen mukaan kankaalle ja leikkasin osat irti. Kangasta jäi todella paljon yli, olin tilatessa vissiin vähän innostunut, joten molemmista kankaista ompelee vielä vaikka ja mitä! Kun olin leikannut ensimmäisen kankaan, huomasin että olin unohtanut tilata yhden aika tärkeän jutun, nimittäin nuppineulat! Projekti joutui sitten pariksi päiväksi hyllylle ennen kuin pääsin ostamaan kaupasta neulat.

Leikkausvaihe


Nuppineuloilla kiinni ja liidulla viiva
sentin päähän reunasta
Kun neulat oli ostettu, alkoi palojen yhdistäminen. Laitoin nuppineuloilla reunapalat yhteen aina kaksi palaa kerrallaan, jonka jälkeen piirsin ohjeviivan liidulla ja tätä viivaa pitkin sitten lähdin ompelemaan. Minä en muuten omista ompelukonetta, joten tämä ompelutyö hoitui ihan täysin käsivoimin! 
Ensin ompeleet yhden kerran, sitten toisen kerran ja valmis, seuraavan kankaan kimppuun! Tällä tavoin yhdistin kaikki reunapalat ja kun oli aika yhdistää palat ympyräksi, mallasin ompelusta rahin päälle jotta saan siitä juuri oikean  kokoisen. Nuppineulojen avulla kiristin kankaan tiukasti rahin päälle sopivaksi ja sen jälkeen ryhdyin taas tikkaushommiin. Ennen kuin tikkasin sivun toiseen kertaan, mallasin kankaan vielä rahin päälle ihan vain sen takia, että jos se olisikin väärän kokoinen, en olisi tehnyt niin hirveästi turhaa työtä!
Kun rahin reuna oli valmis, mallasin sen taas rahin päälle jotta pystyin asettelemaan kansipalan oikealle kohdalle. Tämä oli suht raivostuttava vaihe, koska siinä meni oma aikansa että kannen sai juuri sopivan kireälle. Kun kansi oli paikoillaan, ei jäljellä ollut enää kuin pohja.


Ensin kerran...

..sitten toisen kerran!
Ompelijan työpiste, kaikki oleennainen käden
ulottuvilla!
Pohjan tein siten, että taitoin kankaan reunan parin sentin leveydeltä ja tällä tavoin loin tunnelin johon saa laitettua kiristysnarun. Ommellessa pitää muistaa jättää pikku pätkä ompelematta, jotta narun saa pujotettua sisään, itse unohdin tämän mutta muistin onneksi sen ennen kuin aloin ompelemaan toista kierrosta joten pystyin vielä pujottamaan narun ompelten välistä. Toista rahia tehdessä muistin jättää raon ja voin sanoa että oli huomattavasti helpompaa pujottaa naru kun rako oli oikea eikä mikään sellainen sentin levyinen pikku rakonen! Kiristysnaruna käytin ylimääräistä kengännauhaa jonka olin, hamsteri kun olen, jemmannut koska koskaan ei voi tietää josko sille tulee tarvetta, ja sillehän tuli! Kengännauha oli itseasiassa todella hyvä naru koska päät on tehty niin että ne on helppo pujottaa, joten en tarvinnut edes hakanneulaa pujottamiseen. Kun kiristysnaru oli paikoillaan, kiristin narun niin tiukkaan kuin pystyin, sidoin narut yhteen solmulla ja piilotin narun kankaan alle. Kiristysnaru on näppärä, koska jos päällinen menee likaiseksi, se on helppo ottaa pois ja pestä.


Ei ehkä ihan symmetrinen mutta vieraan
pitää olla aika utelias että alkaa
rahin alle kurkkimaan!

Kengännauha pääsi vähän erilaiseen käyttöön

Olin positiivisesti yllätynyt siitä, kuinka nopeasti sain molemmat rahit tehtyä, jotenkin odotin että projektissa olisi mennyt paljon kauemmin mutta yhteensä käytin aikaa ehkä n. neljä tuntia. Ongelmiakaan ei oikeastaan tullut kuin vasta viime hetkenä kun ompelin toisen rahin narutunnelia ja hoksasin että olin tehnyt tunnelin väärälle puolelle kangasta ja minun oli purettava ompeleet. En ollut onneksi päässyt kovin pitkälle ja oli vasta ensimmäinen kierros menossa, joten ei paha moka! Pari kertaa (tai vähän useammankin kerran) pistin neulalla sormeen mutta siinäpä ne vastoinkäymiset oikeastaan oli, joten kyllä tässä voi oikeastaan olla aika ylpeä! ^_^




Seti-kisu tuli heti testaamaan



Molemmat rahit valmiina












Ehkä saumat ei ole niin tarkat kuin koneen
 jäljiltämutta voisi ne näyttää
 pahemmaltakin!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti