Kuulostaa oikeasti aika semmoiselta ituhippi meiningiltä mutta bulgur oli oikeasti aika mukavaa vaihtelua maultaan ja suutuntumaltaan. Bulgur on jotain semmoista vehnään liittyvää rouhetta; tsekkaa täältä tarkemmin. Ja vaikka se ehkä kuulostaakin siltä että sitä ei saa muuta kuin tilaamalla netin kautta suoraan pienvalmistajalta Turkista tai vähintäänkin jostakin pikku kojusta Helsingin syrjäkujalla, niin sitä oikeasti saa ostettua ihan marketista samalta osastolta jossa sijaitsee makaronit yms. Me ostettiin bulgur paikallisesta luomukaupasta, koska luultiin että sitä ei saa muualta ja huomattiin sitten tunnin päästä Citymarketissa että sielläkin sitä löytyi hyllystä ja olis ollut vielä puolet halvempaa.. No, mutta luomun ostamisessa ei koskaan ole mitään huonoa, joten ei se mitään! No hard feelings ja silleen..
Sitten itse reseptiin. Idea tähän lähti siitä kun haluttiin syödä jotain sellaista mitä ei olla ikinä syöty. Muistin että mulla on muistona vuosien takaisesta joogainnostuksesta (joka ei kauaa kestänyt), joogakirja, jonka lopussa oli kasvisruokareseptejä. Kaivoin kirjan esiin ja alettiin selailemaan sitä miehen kanssa yhdessä. Oikeasti ainoa resepti joka tuntui vähänkään toteuttamiskelpoiselta oli tämä vihannesbulgur.
Noista joogakirjan resepteistä vielä sen verran jauhan että monet niistä aineksista tuntui sellaisilta että ei niitä mitenkään voi löytää tämän kokoisesta pikku kaupungista, joten hylättiin ne sen vuoksi mutta tuota bulguria metsästettäessä törmättiin yllättävän moneen ellei kaikkiin joogakirjan "mystisiin" aineksiin, joten kaipa ne niitä nyt sitten voisi oikeasti kokeilla! Välissä unohdan että me ei eletä enää 90-luvulla ja tämäkin kaupunki on oikeasti kasvanut..
No anyway, tämä resepti on meidän makuun muunneltu, soijakastike on ihan tavallista vaikka reseptissä sen piti olla jotain sellaista soijakastiketta mistä en ollut ikinä kuullutkaan sekä lisäsimme ruokaan sweet chilikastiketta koska pidämme tulisesta ruuasta.
Vihannesbulgur (4 - 6 henkilölle)
200 g bulgurvehnää
450 g mieleisiä vihanneksia (me pistettiin pari porkkanaa, varsiselleriä, puolikas kesäkurpitsa ja paprika)
1½ - 2 rkl soijakastiketta
50 g voita tai margariinia
4 dl vettä
2 tl kuivattua basilikaa
sweet chili-kastiketta
HOX! Soijakastiketta tulee paljon joten suolaa ei tarvitse erikseen lisätä!
Laita puolet voista pannulle ja paista bulgur siinä kullankeltaiseksi. Pilko kasvikset pieniksi (mitä pienemmäksi, sitä nopeammin ne kypsyvät) ja lisää kasvikset, soijakastike sekä vesi bulgurin joukkoon. Sekoita huolellisesti. Laita kansi päälle ja anna hautua 20 minuuttia tai niin kauan että vesi on imeytynyt ja kasvikset ovat kypsiä. Lisää loppu voi sekä sweet chili-kastiketta oman maun mukaan ja sekoita huolellisesti. Ja ei muuta kuin nassua kohti!
Me söimme tästä kaksi päivää ja ensimmäisenä päivänä lisäsimme annokseen puolikkaan avokadon molemmille koska meillä oli avokado ja se piti syödä pois. Avokado sopi yllättävän hyvin ruokaan, se toi annokseen vähän erilaista suutuntumaa ja avokado passaa todella hyvin tuliseen ruokaa. Toisena päivänä meillä ei tietenkään ollut enää avokadoa eikä käynyt mielessäkään ostaa vaikka töissä niitä hipelöin mutta meillä oli kaapissa kananmunia! Keitimme molemmille yhden munan ja lisäsimme ne annokseen ihan vain kokonaisena ilman mitään hienouksia. Kananmunakin toimi oikein hyvin ja suosittelen kokeilemaan molempia!
PS. Vihannesbulgur maistui ehkä vielä hippusen paremmalta seuraavana päivänä mutta niin kyllä monet ruuat maistuu!
Olin ehtinyt jo vähän nakertaa kananmunaa ennen kuin hoksasin että vois ottaa kuvan! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti