sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Helpoin leipä ikinä

Taas tuli se hetki että pitää uhmata kohtaloa ja alkaa leipomaan leipää. On yllättävän vaikea löytää sellainen järkevä resepti joka on järkevästi kirjoitettu, ei vaadi puolivuotista nostatusaikaa, taikinanjuurta, yleiskonetta jne. jne. Tiesin että on olemassa ihan tavallisiakin leipä reseptejä ja lopulta onnistuin löytämäänkin sellaisen! Tämä resepti vain vaatii hyvin paljon itsehillintää jos on tehnyt leipää ennenkin, nimittäin tässä reseptissä ei ole ollenkaan sokeria/siirappia/hunajaa tms hiivan "ruokaa" eikä taikinaa vaivata millään tavalla. Itse olin jo hunaja purkki kädessä, sain hillittyä itseni mutta pikkuisen piti pyöräyttää taikinaa kuitenkin koska olen heikko. Leipä oli todella hyvän makuista, sillä oli ihanan rapsakka kuori ja mehevä sisus vaikka minä tein sen (eikä vaatinut mitään vesi roiskeita uunin pohjalle)! Eli tässä onnistuu siis kuka tahansa!



Paras ja helpoin leipä ikinä (2 leipää)

6 dl vettä
50 g hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
9 - 11 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva lämpimään veteen*. Lisää suola, öljy ja kaurahiutaleet. Lopuksi lisää jauhot vähitellen huolellisesti sekoittaen. Kun ainekset on sekaisin, pistä taikina nousemaan lämpimään tunniksi**. 
Älä vaivaa taikinaa! Taikinan kuuluu olla löysä (ei kuitenkaan vetinen). Itselläni taikina oli oikein löysä ja tahmainen ja mieleni teki lisätä jauhoja mutta päätin pysyä tiukkana, onneksi!
Kun taikina on noussut ota siitä kaksi taikinakönttiä ja aseta ne pellille leivinpaperin päälle. Edelleen taikina on löysä ja tahmainen mutta älä silti lisää jauhoja! Laita uuni lämpenemään 175°C asteeseen ja anna leipien nousta vielä 20 minuuttia tai niin kauan että uuni on lämmin. Kun uuni on lämmin, paista leipiä 15 minuuttia ja sen jälkeen laske lämpö 100°C asteeseen ja paista vielä noin tunti. 

Näin sanoi siis resepti. Pistin itse ihan sen 11 dl jauhoja ja uskon että se on se oikea määrä mutta koska alkuperäinen resepti sanoi 9 - 11 dl, niin pistin sen sitten tuohon. Itselläni leivät oli tunnin jälkeen vielä vaaleat joten nostin lämpöä 150°asteeseen ja pidin vielä ainakin puoli tuntia. Jostakin olen joskus lukenut että leivän pohjaa kun kopauttaa, siitä pitää kuulua kumea ääni ja silloin leipä on valmis.. Kumea ääni! En minä tiedä milloin se on juuri se oikea kumea sointu! No, kun kopauttelin leipää se kopisi, päältä oli mukavan ruskea ja se oli kuitenkin ollut uunissa jo kohta kaksi tuntia joten päätin että se on kypsä ja olihan se! :)

*tuorehiiva kädenlämpöiseen ja kuivahiiva 42 asteiseen. Nyt en ottanut riskejä vaan mittasin ihan mittarilla että varmasti tulee juuri se 42!
**itse pistän altaaseen lämmintä vettä (ei kuumaa!), pistän kulhon sinne ja liinan päälle. Ennen pistin ilmeisesti liian kuumaa vettä eikä hiiva toiminut sen vuoksi, kuvittelin että jos taikinan pitää olla tunnin nousemassa niin eihän se vesi pysy lämpimänä jos se ei ole kuumaa! Jep jep.. Nyt tiedän paremmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti