lauantai 18. huhtikuuta 2015

No nyt se viimein onnistui!!

Tässä ihan herkistyy! Ensimmäistä kertaa eläessäni onnistuin tekemään leipää joka onnistui kaikin puolin täydellisesti! Siis jos olisin ostanut kaupasta leivän ja se olisi ollut tuo luomukseni, olisin ollut ihan tyytyväinen ostokseeni! Olen opiskellut ja tutkinut leivän tekoa tässä melkein vuoden päivät, siis en sen kummemmin kuin aina vaan katsonut kaikki mahdolliset kokkausohjelmat joissa ollaan käsitelty leipää ja yrittänyt imeä kaiken tiedon itseeni ja nyt uskaltauduin kokeilemaan. Se mikä tuntui aina toistuvan kaikissa leipään liittyvissä jutuissa oli sitko, sitko on A ja O. Sehän mulla on aina puuttunut.. Sitko on siis sitä kun leipää vaivataan niin paljon että siihen saadaan oikeanlainen tuntuma. Taikinan pitäisi sinkua repeämättä mahdollisimman paljon. No miehän en ole leipiäni juuri vaivaillut! :D En koskaan ole ajatellut että vaivaamisellä olisi niin suurta merkitystä mutta näköjään se oikeasti oli se A ja O!
En minä nytkään saanu sitä täydellistä sitkoa aikaiseksi, sitkoa oli jonkin verran mutta kokkausohjelmiin kun vertasi, tulos oli säälittävä. No, ehkä seuraavalla kerralla jaksan vaivata vielä vähän enemmän! Joka tapauksessa ero oli huomattava. Vaivasin taikinaa varmaan yli 20 minuuttia jonka jälkeen nostatin sitä puoli tuntia ja vaivasin taas mutta tällä kertaa vain ehkä n. 10 minuuttia. Mitä kauempaa vaivaa sen parempi sitko, niin se ilmeisesti menee. No tässä on joka tapauksessa tulos ja resepti jota käytin, oli kyllä vaivaamisen arvoista!

  Pehmeä sekaleipä

5 dl vettä
50 g hiivaa
4-6 dl (luomu) vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruishiutaleita
2 rkl seesaminsiemeniä
1-2 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
(kaurahiutaleita leivän päälle)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita muut ainekset yhteen. (HOX! Laita ensin vain osa tavallisista vehnäjauhoista ja lisää sitä tarpeen mukaan. Jauhoa on tarpeeksi kun taikina ei enää tartu tiukasti sormiin, pieni tahma ei haittaa.) Lisää vesi pikku hiljaa kuivien ainesten joukkoon, lisää samalla myös öljy. Vaivaa taikina hyvin mahdollisimman sileäksi ja niin että siinä on mahdollisimman hyvä sitko. Annan taikinan nousta lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Taikinan noustua vaivaa sitä jälleen niin että ilmakuplat häviävät ja taikina on tasainen. Muotoile leipä haluamaasi muotoon ja vedä veitsellä muutama viilto leivän päälle. Voitele leivän pinta vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. 
Laita leipä uuniin alimmalle tasolle ja nakkaa vielä puolisen desia kylmää vettä uunin pohjalle niin saat leipään rapean pinnan. Paista uunissa ensin 10 minuuttia ja sen jälkeen laske lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista n. 30 minuuttia. 



Älä avaa uunin luukkua välissä, jos tuntuu että leipä paistuu liikaa laske lämpöä. Voit tarkistaa leivän kypsyyden koputtamalla sitä pohjaan, jos koputus on ontto ja kumea, leipä on valmis, jos koputus on lattea, laita leipä uuniin vielä 10 minuutiksi.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti